Ryszard Tarnowski

Ryszard
Tarnowski

Urodził się w 4 kwietnia 1941 r. w miejscowości Susiec na Roztoczu Lubelskim. Jest absolwentem Politechniki Szczecińskiej, Wojskowej Akademii Technicznej oraz oficerskiej Szkoły Łączności w Zegrzu. Posiada dyplom inż mgr elektroniki i mgr ekonomii transportu.

Przez prawie 33 lata służył w wojsku, pełniąc wiele funkcji dowódczych, sztabowych i logistycznych. W stan spoczynku przeszedł w 1991 r. w stopniu pułkownika.

Nieprzerwanie od 1998 r. zasiada w Radzie Miejskiej w Koszalinie. W pracach rady m.in przewodniczył Komisji Rewizyjnej, Mieszkaniowej Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego, a od 2006 r. przewodniczy Komisji Kultury.

Jest prezesem Okręgu Środkowopomorskiego Związku Piłsudczyków w Koszalinie, członkiem Zarządu Związku Inwalidów Wojennych i Wojskowych, członkiem Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, Stowarzyszenia Byłych Żołnierzy 8 Dywizji, a także Związku Emerytów i Rencistów.

Wyróżniony wieloma odznaczeniami wśród nich są : Złoty Krzyż Zasługi, Złota Odznaka "Gryfa Zachodniopomorskiego", Złoty Medal "Za zasługi dla obronności kraju" oraz medalami "Za zasługi dla Koszalin" i Województwa koszalińskiego".

Ożenił się w 1964 r. w małym lubelskim miasteczku Tyszowice.  W 1965 r. zamieszkał wraz z żoną Janiną w Koszalinie. Córka jest mgr inż. ochrony i kształtowania środowiska, jej mąż  - absolwent Wydziału Budownictwa Politechniki Koszalińskiej - jest jednym z członków zarządu znanej kołobrzeskiej spółki "Probud". Synowa pracuje w Miejskiej Bibliotece Publicznej.

Oświadczenia majątkowe:
Platforma Obywatelska