Dorota Chałat

Dorota
Chałat

Urodzona w 1965 r. Rodowita Koszalinianka, społeczniczka. Prezes Stowarzyszenia Forum Obywatelskie Koszalin. Ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie Gdańskim (spec. ekonomika i organizacja przedsiębiorstw) oraz studia podyplomowe z zakresu rachunkowości (Uniwersytet Szczeciński), zastosowania informatyki w ekonomii (Politechnika Koszalińska), podatków i doradztwa podatkowego (Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku) oraz windykacji i zarządzania wierzytelnościami (Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu). Ponadto ukończyła wiele szkoleń w zakresie zarządzania, pozyskiwania funduszy unijnych oraz prowadzenia dokumentacji w ramach organizacji pozarządowych. Pełnomocniczka Regionalnego Kongresu Kobiet, W-ce prezes Fundacji ERA DIALOGU, Prezes Stowarzyszenia ERA KOBIET, absolwentka XVIII Szkoły Liderów Społeczeństwa Obywatelskiego w Warszawie. Uczestniczy w wielu inicjatywach podejmowanych w Koszalinie: m.in. Taniec przeciw przemocy, Manifa, Regionalny Kongres Kobiet w Koszalinie, Kawiarnie Obywatelskie. Obecnie organizatorka  Debat Oksfordzkich, inicjatorka budowania ligi debatanckiej w Koszalinie oraz  ekspert  Krajowej Sieci Konsultacyjnej Liderów przy Szkole Liderów  w Warszawie .

Od 1998 pracowała jako specjalista od rachunkowości w Zakładzie Gazowniczym.

Opis:

Feministka, aktywna propagatorka idei feministycznych. Zwolenniczka metod in vitro oraz nieograniczonego prawa do aborcji.

"Chciałabym zmienić życie kobiet, zmienić ich myślenie. Nie chodzi mi o to, żeby w domu nie sprzątały czy nie zajmowały się dziećmi, ale żeby się też udzielały na zewnątrz. Najważniejsze, żeby miały wybór. Chcą iść do pracy, a dziecko posłać do żłobka - mają prawo. Chcą mieć dziecko in vitro - mogą, bo przecież urodzić dziecko to coś pięknego, to skarb. Chcą zrobić aborcję - też powinny mieć do tego prawo." cyt. za: wysokieobcasy.pl, 25.08.2011

Oświadczenia majątkowe:
Radny